torsdag 9 januari 2020

Information inför vt-2020

Gott nytt år!

Hoppas att julen har varit lugn och vilsam för er alla.

Välkomna tillbaka till vårterminen 2020 som. Här kommer lite information om vad som händer på skolan och är nytt för i år.

I december bjöd skolan in till ett samverkansmöte med föräldrar. Där informerade vår rektor om skolans ekonomi, lokaler och personal. Vi lyfte arbetsmiljön i Bergskolans idrottslokaler som både personal och elever upplever är ofräscha och i behov av renovering. Barn och utbildningsförvaltningens arbetsmiljösamordnare har varit och tittat på omklädningsrummet och vidtagit vissa åtgärder kring att förbättra ytskikt och tillgänglighet för barnen att hänga av sig kläderna. Vår förstelärare berättade om skolans satsning på kooperativt lärande som all vår personal utbildas inom. Kooperativt lärande syftar till att öka elevernas egen delaktighet i undervisningen. Vi diskuterade även hur skolan kan arbeta med trygghet och trivsel i klasserna och på raster, och hur vi kan göra föräldrar delaktiga i detta arbete. Nästa samverkansmöte kommer att vara onsdag den 26 februari kl 18.00. Vi hoppas att fler föräldrar vill engagera sig i samverkansrådet. Protokoll och kallelse kommer ut på bloggen.

Under hösten har vi tyvärr upplevt att det förekommit mer konflikter än tidigare mellan elever i olika klasser. Vi ser en ökning av fysiskt våld. Vi har NOLLTOLERANS mot ALLA FORMER AV VÅLD (fysiskt, verbalt och psykiskt). Att skolan är en trygg plats där alla elever trivs och utvecklas är vår främsta uppgift. I vår trygghetsenkät och i samtal med barnen visar det sig att de allra flesta trivs och är trygga, men att en del elever känner att det inte alltid finns något att göra på rasten vilket kan leda till oro. Elever upplevde även att det var många olika personal som var ute på rasten, det kunde kännas otryggt då inte alla elever känner all personal. Detta har även framkommit i samtal med föräldrar till barn som varit inblandade i olika former av konflikter. Vi vill rikta ett STORT TACK till er som hör av er och framför era tankar och förslag.

Från idag kommer vår fritidspersonal att vara ute på alla gemensamma raster. Det är Bettan, Hasse, Tony, Malin, Anders och Gunnel. Rastbodan där barnen kan låna lekmaterial kommer att vara öppen varje dag och vid behov finns det möjlighet för barn att kunna vara inomhus. Efter varje rast träffas fritidspersonalen för att följa upp hur rasten varit och hur vi kan förbättra arbetet till nästa rast.

Skolan kommer från i dag att ha ett trygghetsteam som följer upp alla konflikter mellan elever, pratar med barnen, dokumenterar vad som hänt och informerar föräldrar. Trygghetsteamet är Hasse, Tony, Malin och Anders. Trygghetsteamet har ett nära samarbete med elevhälsan.

Vår skolkurator kommer leda en fortbildning för personalen och även eleverna som handlar om att bli mer medveten om vad våld är och hur alla kan hjälpas åt att förhindra och förebygga att våld sker. Vi kommer att börja arbetet i en av våra klasser, för att därefter sprida kunskapen till övriga klasser.

Vårt mål med detta förändrade arbete är att förebygga otrygghet och konflikter genom att vara samma personer ute hela rasten, säkerställa att alla elever känner sig sedda och omhändertagna, bli proffs på konfliktlösning.  Personal, elever och föräldrar ska ha samsyn. Vårt mål och ansvar är också att alla barn trivs och upplever rasten meningsfull och återhämtande. Nästa steg är att införa pedagogiska aktiviteter på rasterna, vilket vi hoppas vara igång med längre fram under våren.

Vi välkomnar särskilt Ulla-Beth Lööf (Bettan) och Heidi Stange som är nya här, Bettan är förskollärare och Heidi lärare, tillsammans med Hasse kommer de att ansvara för undervisningen i förskoleklass. Vi har en ny bildlärare som heter Lina Tegman, hon börjar nästa vecka och kommer vara här på onsdagar.

Vi hoppas på en fin vårtermin och ett fortsatt gott samarbete med er!
Vänligen Mandaskolans personal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mandaskolans första blogginlägg

Välkommen till Mandaskolans blogg Detta är ett inlägg som testar hur det fungerar med att hela skolan bloggar. Hälsingar Rektor Lisa